SERP (Search Engine Results Page)

SERP (Search Engine Results Page) betegner siden som vises av en søkemotor (som Google) når brukere utfører et søk. I denne sammenhengen refererer det til Googles resultatside for søk.

Hva er SERP i Google?

Hensikten med en SERP er å vise de mest relevante og nyttige resultatene i søkemotorene, basert på søkeordene som brukeren har skrevet inn.

Hvordan fungerer SERP? 

En SERP består av flere komponenter, deriblant organiske søketreff, betalte annonser og ulike typer visninger med strukturert data. Her er en oversikt over de viktigste elementene:

Organiske søketreff:

Dette er de grunnleggende, ubetalte søkeresultatene som Google anser som mest relevante og nyttige for brukeren. Organiske treff rangeres på faktorer som nettsidens innhold, autoritet og popularitet.

Rangeringen av organiske resultater er drevet av Googles algoritmer, som kontinuerlig oppdateres for å levere bedre resultater.

Betalte annonser:

Dette er søkeresultatene som annonsører betaler for å få vist på SERP for spesifikke søkeord. Annonser vises vanligvis på toppen eller bunnen av siden og er merket med "Annonse" eller "Sponset" for å skille dem fra organiske resultater.

Betalte annonser rangeres basert på en kombinasjon av budgivning, relevans og kvalitet.

Rike resultater (også kjent som "rich snippets"):

Dette er avanserte søkeresultater i form av strukturert kode som tilbyr mer detaljert informasjon enn vanlige organiske resultater. Rike resultater kan inneholde elementer som stjernerangeringer, oppskrifter, eventer, videoer og kunnskapspaneler.

Disse resultatene gir ofte svar direkte på SERP, og forbedrer brukeropplevelsen ved å gjøre det enklere for brukerne å finne informasjonen de søker.

Hvordan optimalisere for Google SERP?

For å optimalisere en nettside i henhold til SERP, er det viktig å ha en solid forståelse av søkemotoroptimalisering (SEO). SEO innebærer å tilpasse nettsidens innhold, struktur og tekniske egenskaper for å øke synligheten og plasseringen i organisk søk. 

Dette kan omfatte bruk av nøkkelord, innholdsmarkedsføring, lenkebygging og teknisk SEO.

Flere ressurser om Google SERP