Strukturerte data

Strukturerte data (rich snippets) refererer til informasjon som er organisert i et enhetlig format, som letter tilgang og forståelse for både mennesker og programvare.

Hva er strukturerte data?

Vi er nok enige om at SEO i hovedsak handler om å oppnå høyest mulig rangeringer i Google, for deretter å sende trafikken dette gir deg inn på nettstedet ditt.

Men hva skjer når søkemotoren i økende grad framhever synlighet direkte i søk? Såkalt posisjon 0.

Strukturerte data er en måte å organisere og presentere informasjon på nettet på en "maskinlesbar" måte. Det gjør det enklere for søkemotorer og andre systemer å forstå og tolke innholdet på en nettside. Dette kan igjen gi deg bedre søkemotoroptimalisering (SEO), og økt relevant synlighet i søkeresultatene.

Dette formatet er ofte presentert i form av tabeller med rader og kolonner som tydelig beskriver dataegenskapene. 

seo-klikkrate-rich-snippets-google-oker-neste-aar

Featured snippets: Stadig oftere viser det seg at en «Featured snippet» i søkeboksen gir høyere klikkrate enn en tradisjonell førsteplass øverst i søkelisten.

ctr-seo-fordelt-prosent

Fordeling i prosent: Til sammenligning ser vi at en plassering øverst i Google-søket gir rundt 39% klikkrate.

Typer av Strukturerte Data

Det finnes flere formater for strukturerte data, og det er viktig å velge det som passer best for din nettside og innhold. De mest populære formatene er JSON-LD, Microdata og RDFa.

H4 JSON-LD

JSON-LD (JavaScript Object Notation for Linked Data) er et populært format for rike resultater. Dette er enkelt å implementere, og har blitt anbefalt av Google som deres foretrukne format. JSON-LD representerer data som en JSON-objekt og kan legges til i en nettsides <head>-element.

H4 Microdata

Microdata er et annet format, og det integreres direkte i HTML-koden til en nettside. Det gjør det mulig å legge til strukturerte data i eksisterende innhold uten å måtte lage separate JSON-LD-blokker.

H4 RDFa

RDFa (Resource Description Framework in Attributes) er et tredje format for strukturerte data. Det er også integrert i HTML-koden til en nettside, men det benytter seg av spesielle attributter for å beskrive dataene.

Hvordan bruke strukturerte data?

Hvordan implementere strukturerte data på nettstedet ditt? La oss se på noen metoder her:

Velg riktig format

Først og fremst må du velge hvilket format for rich snippets (rike resultater) som passer best for din nettside og innhold. JSON-LD, Microdata og RDFa er de mest populære formatene, og det er viktig å vurdere fordeler og ulemper for hvert format før du bestemmer deg for hvilken type du ønsker å bruke.

Finn relevante skjemaer

Når du har valgt format, må du finne relevante skjemaer (schemas) for innholdet ditt. Skjemaer er sett med egenskaper og regler som beskriver hvilken informasjon som skal inkluderes i strukturerte data. 

Schema.org er en populær kilde for skjemaer, og dekker et bredt spekter av emner og kategorier.

Test og valider strukturerte data

Etter at du har implementert rike resultater på nettsiden din, er det viktig å teste og validere at de er riktig formatert og fungerer som de skal. Det finnes flere verktøy for dette formålet, som for eksempel Googles "Testverktøy for strukturerte data" og Bing sin "Markup Validator".

Eksempler på strukturerte data

Produkter

Denne typen data for produkter kan inkludere informasjon som pris, tilgjengelighet, anmeldelser og produktbilder. Dette kan hjelpe søkemotorer med å vise mer detaljert informasjon om produktene dine i søkeresultatene og øke sjansen for at brukere klikker på nettsiden din.

Arrangementer

For arrangementer kan strukturert data inneholde informasjon som dato, tid, sted, priser og billettinformasjon. Dette kan gjøre det enklere for brukere å finne og delta på arrangementene dine, og det kan øke synligheten i søkeresultatene.

Personer

Strukturerte data for personer kan inneholde informasjon som navn, stilling, arbeidsgiver, utdanning og kontaktinformasjon. Dette kan være spesielt nyttig for fagpersoner og bedriftsledere som ønsker å øke sin synlighet og autoritet på nettet.

Slike «snutter» dukker opp stadig oftere i søk, og innebærer blant annet denne typen funksjonalitet:

Ulike typer strukturerte data i Google

 • Artikler
 • Bøker
 • Brødsmuler
 • Karuseller (oppskrifter, kurs, restauranter og filmer)
 • Kurs
 • Datasett
 • Spørsmål og svar om utdanning
 • Beregning av lønn
 • Begivenheter
 • Faktasjekk
 • FAQ
 • Hvordan-artikler
 • Stillingsannonser
 • Film
 • Podcast

Jeg ser ofte på muligheten for å oppnå en førsteplass i Google med disse. Slik som denne:

Featured-Snippets-SEO-Google-eksempel

Fordeler med strukturerte data

Økt synlighet i Google

Strukturerte data kan hjelpe søkemotorer med å forstå innholdet på nettsiden din bedre, noe som kan resultere i mer relevante søkeresultater og høyere rangering. I tillegg kan strukturerte data føre til såkalte "rike søkeresultater" (rich snippets), i Google som gir mer informasjon og visuelle elementer direkte i søkeresultatene. 

Dette kan øke klikkfrekvensen og antall besøkende til nettsiden din.

Forbedret kontekst og relevans

Ved å bruke denne typen data kan du gi mer kontekst og relevans til innholdet ditt. Dette kan hjelpe søkemotorer og andre systemer med å vurdere hvor relevant innholdet ditt er for spesifikke søkeord og brukerforespørsler.

Brukeropplevelse og tilgjengelighet

Rike resultater kan også forbedre brukeropplevelsen på nettsiden din ved å gi mer informasjon og struktur til innholdet ditt. Dette kan gjøre det enklere for brukere å finne og forstå informasjonen de leter etter. I tillegg kan disse bidra til bedre tilgjengelighet for personer med nedsatt funksjonsevne, da det gir mer kontekst og struktur for skjermlesere og andre hjelpemidler.

Sjekkliste for «strukturerte data»

Du kan bruke plugins og kode for dette, men jeg vil anbefale deg å se om Google plukker opp noen av disse og belønner deg med en direktevisning i søket.

 • Skriv miniseksjoner i tekstene dine som Google kan finne og hente ut. Disse kan være rundt 40-50 ord og besvare et spørsmål eller en problemstilling på beste mulige vis.
 • Du kan alternativt sjekke ut ulike plugins som hjelper deg med å legge til disse kodene. 
 • Har du ferdigheter innenfor kode og utvikling kan du legge inn denne direkte i koden din. 

Håper dette gir deg mer forståelse av «Featured snippets» og hvordan du kan bruke disse bedre. Men ikke overdriv når du lager slike. Det er et lite tips på tampen.

I neste og siste kapittel skal du få noen flere praktiske tips som kan bidra til bedre resultater med søkemotoroptimalisering når vi kommer over på nyåret: 

Flere ressurser om Strukturerte Data