CTA (Call To Action)

I dag er det viktigere enn noen gang å fange oppmerksomheten til potensielle kunder og oppfordre dem til handling. En nøkkelfaktor i denne prosessen er å bruke en effektiv CTA, eller "call-to-action"

Hva er en CTA?

En CTA (call-to-action) er en oppfordring til som oppmuntrer en bruker til å utføre en bestemt handling. CTA kan variere i type og utforming.

Ulike typer CTA

Det finnes ulike typer call to action til litt ulike formål. Felles for alle er at du ønsker å oppfordre til en ønsket handling hos den eller de du henvender deg til. 

 • Knappebaserte CTAer

En knapp som oppfordrer brukeren til å klikke for å gjøre noe som er tilknyttet det du tilbyr. Noen eksempler er å abonnere på et nyhetsbrev, kjøpe et produkt eller tjeneste, eller be om en demonstrasjon.

 • Tekstbaserte CTAer

En tekstlink som oppfordrer brukeren til å utføre en handling, for eksempel å lese mer om et emne eller laste ned en e-bok.

 • Banner-CTAer

En visuell annonse som oppfordrer brukeren til å klikke og utføre en handling, som å registrere seg for et webinar eller delta i en konkurranse.

Hvordan lage en effektiv CTA?

For å lage en effektiv CTA, bør du følge disse trinnene:

 • Definer målet ditt

Bestem hvilken handling du vil at brukeren skal utføre og hvordan denne handlingen vil bidra til å nå dine forretningsmål.

 • Skriv en tydelig og engasjerende tekst

Bruk handlingsorienterte ord og fraser som "kjøp nå", "registrer deg" eller "last ned".

 • Bruk en design som skiller seg ut

Velg en farge, form og størrelse som gjør at CTAen skiller seg ut fra resten av innholdet på siden.

Design-tips for en vellykket CTA

Tenk på disse tingene når du lager call to action. Erfaringsvis er dette viktige ting å tenke på:

 • Fargevalg

Fargevalg er en kritisk faktor i design av effektive CTAer. Fargene du velger bør komplementere din merkevareidentitet og samtidig skape kontrast for å fange brukerens oppmerksomhet. For eksempel kan en lys oransje CTA-knapp fungere bra på en nettside med blått tema, mens en grønn knapp kan skille seg ut på en rød bakgrunn.

 • Plassering på nettsiden

Plasseringen av CTAen på nettsiden din er også viktig for å øke konverteringsraten. Generelt bør CTAen plasseres på et synlig sted som er lett for brukeren å finne. Dette kan være over "folden" (den delen av siden som er synlig uten å rulle ned), i sidefeltet eller som en flytende knapp som følger brukeren når de ruller nedover siden.

 • Tekst og typografi

Teksten du bruker i CTAen din bør være kort, konsis og handlingsorientert. Velg en lesbar skrifttype og bruk en skriftstørrelse som er stor nok til å være tydelig og synlig. Husk at CTAen din skal kunne leses og forstås raskt av brukerne

Slik måler du om CTA funger som du ønsker

Vurder disse elementene når du skal finne ut hvordan call to action faktisk fungerer på dine sider:

 • KPIer

For å måle suksessen til CTAene dine, bør du etablere nøkkelresultatindikatorer (KPIer) som er relevante for målene dine. Vanlige KPIer for CTAer inkluderer klikkfrekvens (CTR), konverteringsrate, antall registreringer og salg.

 • A/B-testing

A/B-testing er en effektiv metode for å finne ut hvilke CTAer som fungerer best. Ved å lage to eller flere versjoner av en CTA og teste dem mot hverandre, kan du samle data og finne ut hvilken versjon som gir de beste resultatene.

 • Analyseverktøy

Bruk analyseverktøy, som Google Analytics, for å spore ytelsen til CTAene dine. Dette vil hjelpe deg med å identifisere trender, oppdage muligheter for forbedring og justere strategien din basert på data.

CTA eksempler

Studere eksempler på vellykkede CTAer fra andre bedrifter og merker kan gi deg inspirasjon og innsikt i hva som fungerer bra. 

 Noen eksempler på vellykkede CTAer inkluderer:

 • Netflix: "Prøv gratis i 30 dager"
 • Spotify: "Få Spotify gratis"
 • Dropbox: "Registrer deg gratis"

Disse CTAene er korte, konsise og tydelige på hva de tilbyr brukeren. Noe som øker sjansen for at de vil gjøre det du ønsker.

Bruk av CTA i ulike kanaler

Oppfordringer til ønsket handling underbygger tekstene dine og budskapet ditt. Har du for eksempel optimalisert en god SEO-tekst, kan du forsterke budskapet med å få mottageren til å gjøre en handling som bringer de nærmere et ønsket mål. Du kan også skape økt engasjement og oppnå kontakt på en bedre måte. 

Her er flere grep du kan ta for bedre måloppnåelse eller ønsket utfall av en aktivitet i egen markedsføring:

 • E-postmarkedsføring

CTAer kan brukes effektivt i e-postmarkedsføring for å oppmuntre mottakerne til å utføre en handling, for eksempel å lese en bloggartikkel, registrere seg for et webinar eller kjøpe et produkt. Plasser CTAen i en sentral del av e-posten, og sørg for at den er relevant for innholdet.

 • Sosiale medier

Sosiale medier er en annen arena der CTAer kan brukes for å engasjere følgere og oppmuntre dem til å utføre en handling. Bruk korte og engasjerende tekster i CTAene dine, og tilpass dem til hver plattform.

 • Blogging

I blogginnlegg kan CTAer brukes for å oppmuntre leserne til å utforske mer innhold, abonnere på nyhetsbrevet ditt, eller delta i en diskusjon. Plasser CTAer strategisk gjennom innlegget for å fange lesernes oppmerksomhet uten å avbryte leseopplevelsen.

En effektiv CTA er avgjørende for å oppnå suksess i dine digitale markedsføringsstrategier. Ved å forstå hva en CTA er, hvorfor de er viktige, og hvordan du kan lage en effektiv CTA, kan du øke konverteringsratene og oppnå dine forretningsmål.

Husk å måle suksessen til CTAene dine og tilpasse strategien din basert på data for å sikre kontinuerlig forbedring.

Flere ressurser om URL