A/B-testing

Hvordan foregår egentlig A/B-testing? Det skal vi se på her. Les alt om hvordan dette foregår og hvordan du kan bruke dette til egen fordel i arbeid med SEO.

Hva er A/B-testing?

En A/B-test sammenligner to varianter (A og B) på en nettside eller i en kampanje for å måle hvilken som gir best resultater, basert på data og brukerrespons.

Hvordan gjøres A/B-testing?

A/B-testing, også kalt split-testing, er en eksperimentell metode der du deler trafikken til en nettside i to (eller flere) grupper og viser forskjellige varianter av en side til hver gruppe. Hensikten er å måle hvilken versjon som gir best resultater i forhold til et bestemt mål, som for eksempel konverteringsrate, klikkfrekvens (CTR), eller tid på siden.

For eksempel kan du kjøre en A/B-test for å finne ut om en blå eller en grønn CTA-knapp gir høyere konverteringsrate. Ved å bruke reelle brukere og teste med faktiske besøkende, kan A/B-testen gi svært pålitelige data for å forbedre nettstedets ytelse.

Hvordan-gjennomfore-A-B-testing

Hvorfor er A/B-testing viktig for SEO?

A/B-testing spiller en sentral rolle i SEO. Funnene du gjør hjelper deg med å optimalisere viktige elementer som påvirker brukeropplevelsen. Google legger stor vekt på signaler som brukerengasjement, lastetid, og mobilvennlighet når de vurderer rangeringen til en nettside.

Gjør du de riktige grepene med A/B-testing kan du redusere fluktfrekvensen (bounce rate), øke tiden brukere tilbringer i dine kanaler, og forbedre interaksjonen på nettsiden – alt dette har en direkte innvirkning på SEO.

A/B-testing eksempler for bedre SEO

Her er noen eksempler på hvordan A/B-testen kan gi deg bedre innsikt.

  • Optimalisering av innhold: Test forskjellige overskrifter eller layout for å se hvilken som holder brukerne engasjert lengst.
  • Mobiloptimalisering: Gjennomfør tester på mobilversjoner av siden for å sikre at design og funksjonalitet gir en sømløs opplevelse.
  • Lastetid: Test hvordan endringer i kode eller bildeoptimalisering påvirker lastetid og brukeropplevelse.

Hvordan gjennomføre en A/B-test?

For å gjennomføre en A/B-test som kan gi deg gode svar må du følge disse trinnene

  • Velg et mål
    Bestem hva du ønsker å oppnå med testen. Vil du øke konverteringsraten, forbedre brukeropplevelsen, eller redusere fluktfrekvensen?
  • Opprett to (eller flere) varianter
    Lag en originalversjon (A) og en testversjon (B). Forskjellen mellom dem kan være alt fra tekst og bilder til layout og knappefarge.
  • Del opp trafikken 
    Bruk et A/B testing-verktøy som ABTasty, VWO eller Optimizely for å dele trafikken mellom de to variantene. Hver bruker vil kun se én versjon.
  • Analyser resultatene
    Etter at testen har kjørt i en passende periode (f.eks. to uker), analyserer du resultatene og identifiserer hvilken versjon som presterte best.

Hvilke elementer kan du teste med A/B-varianter?

Det er mange ulike elementer du kan teste gjennom A/B-testen, avhengig av målene du har satt.

  • Overskrifter
    En annen overskrift kan drastisk påvirke hvordan brukerne reagerer.
  • Call-to-Action-knapper
    Test farger, størrelse, og plassering for å finne ut hva som konverterer best.
  • Bilder
    Bytt ut bilder for å se om visuelle endringer påvirker engasjement.
  • Navigasjon
    Endringer i menyer eller sideoppsett kan gjøre det lettere for brukere å finne det de leter etter.
  • Lengde på innholdet
    Test korte og lange beskrivelser for å se hvilke som fungerer best for brukerne.
Hvilke-elementer-kan du-teste-med-AB-varianter

Vanlige feil du bør unngå

Selv om A/B-testene kan være svært effektive for å forbedre hastighet og prestasjoner på nettstedet, finnes det noen fallgruver.

  • For kort testperiode
    Hvis testen ikke kjøres lenge nok, kan resultatene være misvisende.
  • Testing av flere variabler samtidig
    Hold deg til én variabel per test for å isolere effekten.
  • Ikke nok trafikk
    Sørg for at du har nok trafikk til å få statistisk signifikante resultater.

Oppsummering

Gjør du A/B-testing testing riktig kan du forbedre både brukeropplevelse og SEO-resultater. Start med å teste små, men viktige endringer, og se hvordan det kan øke konverteringer og rangeringer. Gjør du dette som en fast rutine kan du få mye gevinst i egen digital markedsføring. 

Flere ressurser om A/B-tester