CTA (Call to action)

Det er viktigere enn noen gang å fange oppmerksomheten til besøkende og oppfordre dem til handling. En effektiv CTA, eller «call-to-action» er sentral i denne sammenheng. 

Hva er CTA?

CTA står for «call-to-action» og er en oppfordring til handling på en nettside, ofte i form av en knapp eller lenke. Eksempler kan være «Last ned e-boken», «Kjøp nå» eller «Kontakt oss». En god CTA øker konverteringer.

Formålet med disse er å hjelpe brukeren videre, enten det handler om å bestille noe, ta kontakt eller få mer informasjon. Call to action finnes på de fleste digitale flater, som nettsider, e-poster og sosiale medier.

Hva er CTA

Hvorfor bruke CTA?

CTA-er er en viktig del av konverteringsstrategien din. Uten dem er det lett at brukeren mister retningen og forlater siden uten å gjøre det du ønsker.

Her er noen grunner til å bruke call to action

1. Øker konverteringer
Når du bruker tydelige CTA-er, gjør det det enklere for folk å vite hva de skal gjøre. Det kan føre til flere kjøp, flere registreringer og mer aktivitet.

2. Gjør nettsiden enklere å bruke
En god handlingsoppfordring gjør det lettere for folk å finne det de leter etter. Det skaper en mer effektiv brukeropplevelse.

3. Forsterker merkevaren
CTA-er som passer med bedriftens stil og gir verdi, gjør at folk husker deg og får tillit til det du tilbyr.

4. Styrer trafikken dit det teller mest
CTA-er gir deg kontroll over hvor brukerne går videre. Bruk dem til å lede trafikken til landingssider, produktpresentasjoner eller salgsprosesser.

Hvordan bruke CTA?

For å lage en god CTA, må du vite hva du ønsker å oppnå, og hvordan du skal kommunisere det til brukeren på en enkel og tydelig måte.

  • 1. Start med målet for handlingen. Tenk gjennom hva du vil at brukeren skal gjøre. Skal de melde seg på noe? Bestille? Laste ned noe? Dette bestemmer utformingen.
  • 2. Skriv tydelig og konkret. Bruk korte, handlingsrettede ord som gir leseren en grunn til å klikke. Eksempler: “Start gratis prøve”, “Få tilbudet”, “Bestill nå”. Unngå svake uttrykk som “klikk her” eller “se mer”.
  • 3. Design for oppmerksomhet. CTA-knappen må skille seg ut, uten å være forstyrrende. Bruk kontrastfarger og sørg for at knappen passer med resten av siden.
  • 4. Plasser CTA-en strategisk riktig. Plasser denne der brukeren ser den. Det kan være i toppen av siden, etter en viktig del av innholdet, i en e-post eller som en fast knapp som følger skjermen.

CTA-eksempel

Store selskaper bruker effektive CTA-er for å oppnå resultater.

  • Netflix: “Prøv gratis i 30 dager”
  • Spotify: “Få Spotify gratis”
  • Dropbox: “Registrer deg gratis”

Alle disse har en ting til felles. De er korte, konkrete og gir en tydelig verdi til brukeren.

  • En grønn knapp med “Legg i handlekurv”
  • En popup med “Få vår gratis PDF-guide”
  • En e-post med “Se ukens tilbud”

CTA-en fungerer når brukeren skjønner hva de får og hva de skal gjøre – med én gang.

Oppsummering

CTA-er hjelper deg å lede brukerne i riktig retning – mot handling. Ved å bruke tydelig språk, god design og riktig plassering, sørger du for at flere gjør det du ønsker. Test handlingsoppfordringene dine, følg med på tallene og gjør justeringer underveis. Det gir bedre resultater – rett og slett.

Flere ressurser