CMS for nettsider:
Hva er det og hvordan velge riktig?

I denne guiden vil vi gjennomgå de viktigste aspektene ved å velge et CMS, fra enkle løsninger for nybegynnere til mer avanserte systemer.

  • Hva er CMS
  • Hvordan velge riktig?
cms-nettsider-guide
Publisert: 05/10/2024

Når du skal lage ny nettside er valg av riktig CMS avgjørende for å sikre en funksjonell og brukervennlig løsning.

Først: Hva er egentlig CMS?

CMS står for Content Management System.

  • Et CMS gjør det mulig å opprette, administrere og publisere innhold uten behov for avansert teknisk kunnskap.
  • Plattformene varierer i funksjonalitet, brukervennlighet og fleksibilitet.

Hva gjør et CMS?

Et CMS-system består av to hoveddeler: 

Content Management Application (CMA) og Content Delivery Application (CDA).


CMA håndterer redigering og administrasjon av innholdet, mens CDA leverer innholdet til nettsiden.

 
Dette betyr at du kan endre tekst, bilder og strukturen på nettsiden uten å røre koden. Populære løsninger som WordPress, Joomla og Wix tilbyr en intuitiv brukeropplevelse som gjør det enkelt å bygge nettsider raskt og effektivt.

Fordeler med å bruke CMS

Ved å velge et CMS, får du mange fordeler:

Ingen behov for koding

Du kan enkelt lage og redigere nettsider uten teknisk bakgrunn.

Enkelt samarbeid

Flere brukere kan jobbe på plattformen samtidig, noe som kan bidra til bedre kommunikasjon og involvering. I tillegg kan det øke effektiviteten i arbeidet. 

SEO-funksjoner

CMS-verktøy som WordPress og Squarespace gir tilgang til SEO-vennlige maler og utvidelser som hjelper deg med å optimalisere innholdet.

Ulike typer CMS

Det finnes flere typer CMS som dekker ulike behov, fra enklere plattformer som er tilpasset små bedrifter til komplekse løsninger for større selskaper.

Her er noen av de største og mest populære:

WordPress

En av de mest brukte plattformene globalt. Med et stort utvalg av maler og utvidelser er WordPress ideell for både nybegynnere og mer erfarne brukere.

Squarespace

Spesielt populært blant kreative fagfolk, Squarespace tilbyr elegant design og brukervennlige verktøy for å bygge profesjonelle en nettside.

Wix

Med sin intuitive drag-and-drop-editor er Wix et godt valg for de som ønsker en nettside raskt og enkelt, uten tekniske ferdigheter.

Drupal og Joomla

Disse systemene gir mer fleksibilitet, men krever ofte teknisk kunnskap. De er ypperlige for større organisasjoner som trenger komplekse løsninger.

hvordan-velge-cms

Hvilket CMS skal jeg velge?

Når du skal velge et CMS, må du ta hensyn til dine spesifikke behov:

Nybegynnere

 Hvis du er ute etter en enkel løsning uten koding, er WordPress eller Wix ideelle valg.

SEO-optimalisering

Både WordPress og Squarespace tilbyr sterke SEO-verktøy som lar deg optimalisere nettsiden for synlighet i søkemotorer.

Fleksibilitet og tilpasning

For brukere som trenger mer avanserte funksjoner og skalerbarhet, er Drupal eller et "headless CMS" veien å gå.

Hvordan velge hvilken plattform som er best for deg?

For å finne det beste CMS-et for din nettside, bør du stille deg følgende spørsmål:

  • Har du et budsjett eller trenger du en gratis løsning?
  • Hvor viktig er design og brukervennlighet?
  • Trenger du e-handelsfunksjoner?
  • Hvor teknisk kompleks må plattformen være?
  • Krever nettsiden støtte for flerspråklige besøkende?

For å oppsummere dette:

Hvis du har begrenset teknisk kunnskap og vil ha en nettside raskt, er Wix eller Squarespace perfekte løsninger. Hvis du trenger fleksibilitet og avanserte funksjoner, kan WordPress eller Drupal være bedre valg.

Hvordan fungere et CMS sånn helt konkret?

For å forstå hvorfor et Content Management System (CMS) er så viktig, er det verdt å se på de tekniske komponentene som utgjør et CMS. 

La oss se mer på de to ulike delene vi kikket på innledningsvis i artikkelen:

Et CMS består av to hoveddeler

Content Management Application (CMA) og Content Delivery Application (CDA).

CMA gjør det enkelt for deg å redigere og administrere innhold på nettsiden uten behov for tekniske ferdigheter.


CDA håndterer selve leveransen av innholdet til publikum, og dette inkluderer alt fra å generere HTML-sider til å levere filer og bilder til brukerens enhet.

Med mer avanserte CMS-løsninger, som hodeløse CMS-systemer, separeres frontenden (hvordan nettsiden ser ut for deg og meg) fra backenden (hvordan innholdet administreres), noe som gir fleksibilitet til å levere innhold til ulike plattformer som nettsider, mobilapper og andre digitale kanaler.

Ulik bruk av CMS på verdensbasis

Når det gjelder valg av CMS, viser statistikk at over 43% av verdens nettsider bruker WordPress, noe som gjør det til den mest brukte CMS-plattformen globalt. (Jeg bruker WordPress selv på dette nettstedet).

  • Dette er ifølge en rapport fra W3Techs, som også viser at Joomla og Drupal er populære valg blant brukere som trenger mer teknisk tilpasning og skalerbarhet.
  • Denne type statistikk kan gi deg verdifulle data når du vurderer hvilket CMS som passer best for ditt behov.
hva-er-cms

Eksempler på bruk av CMS

For å illustrere hvordan CMS-systemer fungerer i praksis, kan vi se på bedrifter som har tatt i bruk disse systemene med stor suksess.

  • For eksempel bruker Netflix et hodeløst CMS for å administrere sitt komplekse innholdsøkosystem.
  • Det gir dem fleksibilitet til å levere til mange ulike plattformer og regioner.
  • Dette viser hvordan et CMS kan skaleres og tilpasses de unike behovene til en global organisasjon.

Bransjerapporter og fremtidsutsikter for CMS

Ifølge en rapport fra Gartner, vil trenden i fremtiden gå mot økt bruk av hodeløse CMS-løsninger og SaaS (Software as a Service) CMS.

  • Disse plattformene gjør det mulig for bedrifter å fokusere mer på innhold og mindre på teknisk vedlikehold, da infrastrukturen håndteres av tjenesteleverandøren.
  • For bedrifter som ønsker skalerbarhet og smidighet, kan dette være en viktig faktor i beslutningen om å velge riktig CMS.

Sikkerhet i et CMS-system

Sikkerhet er en avgjørende faktor når man velger et CMS. 

Ifølge en studie fra Sucuri, er rundt 90% av alle hackede nettsider i dag drevet av WordPress. 

Selv om dette ikke nødvendigvis betyr at WordPress er mindre sikkert enn andre plattformer, understreker det viktigheten av å bruke de riktige sikkerhetstiltakene, som regelmessige oppdateringer, sterke passord, og sikkerhetsutvidelser som for eksempel Wordfence.

Oppsummering

Et godt CMS vil gi deg verktøyene du trenger for å lage, administrere og optimalisere nettsiden din uten for mye hodebry.

Med CMS-løsninger som WordPress, Squarespace og Wix, kan du enkelt opprette alt fra enkle blogger til komplekse bedriftsnettsteder.

Valg av CMS bør være basert på ditt tekniske nivå, dine behov for tilpasning og de funksjonene du ønsker at nettsiden skal ha.

Uansett hvilken plattform du velger, vil et godt CMS gi deg muligheten til å vokse og tilpasse nettstedet ditt etter behov.

Spørsmål og svar om CMS for nettsider

Hva er et CMS i praksis?

Et Content Management System (CMS) er en plattform som lar deg lage, administrere og publisere innhold på en nettside uten behov for tekniske ferdigheter. Populære CMS-plattformer som WordPress, Joomla og Drupal lar deg endre nettsiden uten å redigere koden manuelt, noe som gjør det enklere for både nybegynnere og erfarne brukere å oppdatere innholdet regelmessig.

Er CMS egnet for e-handel?

Ja, mange CMS-plattformer, som Shopify, Magento, og WooCommerce (et WordPress-plugin), er spesielt bygget for å støtte e-handel. Disse systemene tilbyr funksjoner som produktstyring, betalingsintegrasjon, lagerkontroll og mer, slik at du enkelt kan opprette og administrere en nettbutikk uten å måtte kode selv. CMS-plattformer som ikke er spesifikt utviklet for e-handel, kan ofte utvides med moduler eller plugins.

Er et CMS sikkert å bruke?

De fleste CMS-plattformer tilbyr jevnlige sikkerhetsoppdateringer for å beskytte nettstedene mot sårbarheter. WordPress, Joomla og Drupal gir for eksempel sikkerhetsplugins som kan installeres for å beskytte nettstedet mot angrep. For å sikre nettstedets sikkerhet er det viktig å holde både kjerneprogramvaren og eventuelle utvidelser oppdatert. Det anbefales også å bruke sterke passord og SSL-sertifikater for å beskytte brukernes data.

Hvordan velger jeg riktig CMS for min nettside?

Valget av CMS bør avhenge av dine behov. For enkle blogger og bedriftssider er WordPress et godt valg, mens Shopify og Magento er ideelle for e-handel. Hvis du trenger et svært skalerbart og sikkert system, kan Drupal være mer egnet for komplekse nettsteder. Tenk også på faktorer som budsjett, tekniske krav, og muligheter for fremtidig vekst når du velger CMS.

Hvordan fungerer CMS med SEO?

De fleste moderne CMS-plattformer har innebygde SEO-verktøy eller støtter tredjeparts plugins som optimaliserer nettstedets innhold for søkemotorer. For eksempel tilbyr WordPress SEO-plugins som Yoast SEO, som hjelper deg med å administrere meta-tagger, optimalisere bilder, og sikre en god sidehastighet og mobilvennlighet, noe som er viktige faktorer for rangering i søkemotorer.

Kan jeg bruke et CMS til å administrere innhold på flere språk?

Ja, mange CMS-plattformer støtter flerspråklige nettsteder. For eksempel tilbyr både WordPress og Joomla plugins som WPML og Falang for å gjøre det enkelt å administrere innhold på flere språk. Dette er ideelt for bedrifter som ønsker å nå et globalt publikum med lokaliserte nettsider.

Trenger jeg spesialiserte utviklere for å oppdatere et CMS?

De fleste CMS-plattformer er designet for å være brukervennlige, og du kan ofte oppdatere innhold og gjøre endringer selv uten teknisk ekspertise. Likevel kan det være nødvendig å bruke en utvikler for mer avanserte tilpasninger eller hvis du ønsker å legge til spesialtilpassede funksjoner.

Om forfatteren

Bjørn Marius Narjord har jobbet med kommunikasjon og digital markedsføring i over 10 år. Her får du gode tips og råd om SEO og organisk synlighet på nett.


Se også disse sakene

Kommenter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}