Backlink (ekstern lenke)

Et helt sentralt element i Google er lenker som sier mye om kvaliteten på et nettsted. Jo flere eksterne lenker, jo bedre er nettstedet. Disse lenkene fungerer som et sterkt signal på hvor godt nettstedet ditt fungerer.

Hva er Backlinks?

Backlinks, også kjent som eksterne lenker eller innkommende linker, peker fra en nettside til en annen. De er en viktig del av søkemotoroptimalisering (SEO) og kan ha stor innvirkning på nettsidens synlighet og rangering i søkeresultatene.

Hvorfor er backlinks viktige?

Backlinks er viktige fordi de fungerer som en sterkt signal på en nettsides autoritet og popularitet. Når andre nettsider lenker til din side, betrakter søkemotorer det som en "stemme" på innholdet, og vurderer at siden din er relevant og verdifull for brukerne.

Hvordan fungerer backlinks?

Søkemotorer som Google bruker komplekse algoritmer for å bestemme hvilke nettsider som skal rangeres høyere i søkeresultatene. En av faktorene som tas i betraktning er antall og kvaliteten på lenkene som peker til en side. 

Sider med flere kvalitetslenker vil generelt rangere høyere, enn sider med færre eller lavkvalitets lenker.

Hvordan finne lenker av høy kvalitet?

Analyser konkurrentenes lenkeprofil

En god måte å finne kvalitetslenker på er å analysere konkurrentenes backlinks. Bruk SEO-verktøy som Ahrefs, SEMrush eller Moz for å undersøke hvilke sider som lenker til konkurrentene dine. Dette kan gi deg en ide om hvilke sider du bør målrette for å skaffe dine egne backlinks.

Skriv gjesteinlegg på andre blogger

En annen effektiv metode for å skaffe lenker er å skrive gjesteposter for andre nettsteder i din bransje. Ved å levere verdifullt og relevant innhold til disse sidene, kan du få en link tilbake til din egen side. Husk å velge sider med høy autoritet, og engasjerte lesere for å få mest mulig ut av gjestepostene dine.

Delta i bransjeforum og nettverk

For å skaffe verdifulle lenker fra andre, er det å delta aktivt i bransjefora og diskusjonsgrupper en aktivitet som kan gi deg stor nytte. Dette kan hjelpe deg med å etablere deg som en autoritet innenfor din nisje, og skape verdifulle forbindelser med andre fagfolk.

Vær hjelpsom og kunnskapsrik

Når du deltar i et forum og lignende aktiviteter med andre, er det viktig å være hjelpsom og dele kunnskapen din. Svar på spørsmål, gi råd og del informasjon som kan være nyttig for andre medlemmer. Dette vil bygge din autoritet og gjøre det mer sannsynlig at folk vil lenke til din side.

Unngå spamming

Det er også viktig å unngå spamming når du deltar i forum. Dette innebærer å ikke poste irrelevante lenker eller overdrive egen promotering. Dette kan skade omdømmet ditt, og redusere sjansene for å få verdifulle backlinks.

Skap engasjerende og verdifullt innhold

En av de beste måtene å tiltrekke seg kvalitetsbacklinks er å skape engasjerende og verdifullt innhold som folk ønsker å dele og lenke til.

Bruk infografikk

Infografikk er et effektivt verktøy for å presentere informasjon på en visuelt tiltalende og lettfattelig måte. Velg et interessant emne og design en informativ og attraktiv infografikk. Dette kan øke sjansene for at folk deler og lenker til innholdet ditt.

Lag originale studier og rapporter

Å lage originale studier og rapporter kan også tiltrekke seg backlinks. Forskning og innsikt som er unike og nyttige for bransjen din vil bli verdsatt av andre og kan føre til at de lenker til kilden.

Skap interaktive ressurser

Interaktive ressurser som kalkulatorer, quiz og lignende verktøy, kan også tiltrekke seg backlinks. Ved å lage nyttige og engasjerende ressurser som folk finner verdifulle, øker sjansene for at de vil lenke til siden din.

Bygg relasjoner med andre i bransjen

Nettverksbygging og relasjonsbygging med andre fagfolk i bransjen din kan også hjelpe deg med å få backlinks. Dette kan inkludere å delta på konferanser, arrangementer og webinarer, samt å engasjere seg med andre på sosiale medier og i bransjefora.

Jobben med å få lenker fra andre nettsteder er en viktig del av søkemotoroptimalisering, og kan ha stor innvirkning på synlighet og rangering i søkeresultatene. 

Ved å følge disse tipsene, kan du øke sjansene for å få verdifulle backlinks og forbedre din nettsides SEO.

Backlink eksempler

Vi kan se på et tenkt eksempel på en verdifull lenke fra en annen nettside:

  • Gjesteinnlegg på høyt rangerte bransjeblogger

Dette er en av de mest effektive måtene å skaffe gode backlinks. Finn populære blogger med sterk posisjon innenfor din bransje, og tilby å skrive en gjestepost for dem. Sørg for at innlegget ditt er av høy kvalitet og relevant for bloggens lesere. I bytte for det gode innholdet du leverer, kan bloggeieren tillate deg å inkludere en eller flere lenker tilbake til din egen nettside. Dette skaper en naturlig og verdifull backlink.

Hva er forskjellen på kvalitetslenker og lenker av lavere kvalitet?

Kvalitetslenker kommer normalt fra anerkjente og autoritative nettsteder innen din bransje, mens lavkvalitetslenker kommer fra mindre anerkjente kilder eller sider som anses som spam. 

Hvor lang tid tar det å se resultater fra backlink-strategier?

Det kan ta alt fra noen uker til flere måneder å se resultater fra backlink-strategier, avhengig av konkurransen innen din bransje og kvaliteten på lenkene du skaffer. Det er viktig å være tålmodig og kontinuerlig jobbe med å forbedre din backlink-profil.

Er det nødvendig å betale for lenker?

Nei, det er ikke nødvendig å betale for backlinks. Faktisk kan betalte backlinks ofte være skadelige for nettsidens rangering, da søkemotorer kan oppdage og straffe kjøpte lenker. Det er bedre å fokusere på å skaffe organiske, kvalitetslenker gjennom effektive strategier som de nevnt i denne artikkelen.

Kan jeg bli straffet av søkemotorer for å ha mange lenker av lav kvalitet?

Ja, hvis du har et stort antall lenker med dårlig kvalitet pekende til nettsiden din. Da kan dette føre til at søkemotorer straffer nettsiden din, og reduserer rangeringene dine. Det er derfor viktig å fokusere på å skaffe backlinks av høy verdi, og kontinuerlig overvåke og fjerne eventuelle skadelige lenker.

Flere ressurser om Backlinks