Metabeskrivelse (Metatittel)

Målet med en metabeskrivelse, eller en metatittel, er å gi en rask oversikt over siden din. Denne skal overbevise brukeren om at siden inneholder det de søker etter.

Hva er Metabeskrivelse?

Metabeskrivelse er en kort tekst som beskriver innholdet på en nettside. Den vises i søkeresultatene under tittelen og URL-en til siden.

Hvorfor er Metabeskrivelser viktige?

Metabeskrivelser er viktige fordi de gir et førsteinntrykk av innholdet på siden. En godt skrevet metabeskrivelse kan øke klikkfrekvensen (CTR), og tiltrekke seg mer trafikk til nettsiden. 

I tillegg kan gode metabeskrivelser bidra til bedre søkemotoroptimalisering (SEO) ved å inkludere relevante nøkkelord og oppfordre til handling.

Hvordan skrive en effektiv Metabeskrivelse?

For å skrive en effektiv metabeskrivelse, bør du holde den kort og konsis, inkludere nøkkelord og en klar oppfordring til handling (CTA). Pass på å unngå duplikatinnhold og skriv i en engasjerende og informativ tone.

Egenskaper ved gode metabeskrivelser

 • Lengde og format

En metabeskrivelse bør ideelt sett være mellom 150-160 tegn, inkludert mellomrom. Dette er fordi søkemotorer som Google vanligvis viser omtrent 160 tegn i søkeresultatene. Hvis du skriver en lengre metabeskrivelse, kan den bli kuttet av og gi en ufullstendig oversikt over siden. Dette måles i pixler.

 • Bruk av nøkkelord

Inkluder relevante nøkkelord i metabeskrivelsen, for å øke synligheten i søkeres bruk av søkeord og begreper.

Inkluder relevante nøkkelord i metabeskrivelsen for å øke synligheten i søkeresultatene. Nøkkelordene bør være naturlig tilpassset i teksten, og ikke overfylle beskrivelsen.

Husk at søkemotorer kan straffe sider som prøver å manipulere rangeringen ved å "stuffe" for mange nøkkelord inn i metabeskrivelsen.

 • Unngå duplikatinnhold

For å skape unike og engasjerende metabeskrivelser, unngå å kopiere og lime inn tekst fra andre kilder. Skriv heller en original og personlig beskrivelse som passer til innholdet på nettsiden. Dette vil hjelpe deg å skille deg ut fra konkurrentene og tiltrekke flere brukere.

Skrivemetoder og beste praksis for metabeskrivelsen

 • Sett brukeren først!

Når du skriver metabeskrivelser, tenk på målgruppen din og hva de søker etter. Sett deg i deres sted og prøv å forstå deres behov og interesser. Skriv en beskrivelse som appellerer til dem og gir en løsning på deres problem.

 • Skriv med en tydelig CTA

En effektiv metabeskrivelse bør inneholde en tydelig oppfordring til handling (CTA). Dette kan være en oppfordring til å lese mer, kjøpe et produkt, eller melde seg på et nyhetsbrev. Bruk sterke verb og uttrykk som oppmuntrer brukeren til å klikke på lenken og besøke nettsiden.

Bruk av språk og tone

 • Skriv i aktiv form

Skriv i aktiv form for å skape en mer engasjerende og direkte tone i metabeskrivelsen. Aktiv form gjør teksten mer dynamisk og lettere å forstå for leseren.

 • Bruk personlige pronomen

Inkluder personlige pronomen som "du" og "din" for å skape en mer personlig og vennlig tone. Dette gjør det enklere for leseren å knytte seg til innholdet og føle seg involvert.

 • Still spørsmål og bruk analogier

Rett spørsmål til den du ønsker å nå, og bruk analogier og metaforer for å gjøre teksten mer interessant og engasjerende. Dette hjelper leseren å forstå komplekse ideer og skaper en mer levende og interessant metabeskrivelse.

Analyser og optimaliser metabeskrivelser

 • Overvåkning av resultater

For å forstå effekten av metabeskrivelsene dine, bør du overvåke resultatene og analysere dataene. Dette kan inkludere klikkfrekvens (CTR), besøkstid og konverteringsfrekvens. Bruk denne informasjonen for å identifisere hvilke metabeskrivelser som fungerer best og hvilke som kan forbedres.

 • Justér og forbedre metabeskrivelsene dine

Basert på analyseresultatene, justér og forbedre metabeskrivelsene for å øke trafikken og konverteringsfrekvensen. Dette kan innebære å endre formuleringer, legge til nye nøkkelord, eller oppdatere CTA. 

Husk at SEO og arbeid med metabeskrivelser er en kontinuerlig prosess som krever testing og optimalisering for å oppnå de beste resultatene.

Metabeskrivelser eksempler

Metabeskrivelser er en viktig del av SEO, og kan ha stor innvirkning på nettsidens synlighet og suksess. Ved å følge beste praksis og analysere resultater, kan du skape engasjerende og effektive metabeskrivelser som tiltrekker seg mer trafikk og konverterer besøkende til kunder.

 • Hvor lang bør en metabeskrivelse være?

En metabeskrivelse bør være mellom 150-160 tegn, inkludert mellomrom, for å sikre at den vises fullstendig i søkeresultatene. 

 • Hvordan kan jeg inkludere nøkkelord i metabeskrivelsen?

Nøkkelord bør integreres på en naturlig måte i metabeskrivelsen, uten å overfylle teksten eller virke kunstig.

 • Hvordan kan jeg forbedre klikkfrekvensen (CTR) med metabeskrivelser?

For å forbedre CTR, skriv engasjerende og informative metabeskrivelser som inkluderer en tydelig CTA og retter seg mot målgruppens behov og interesser.

 • Hvor ofte bør jeg oppdatere metabeskrivelser?

Det er viktig å oppdatere metabeskrivelser regelmessig, spesielt hvis innholdet på nettsiden endres. Analyser resultater og juster metabeskrivelser for å optimalisere ytelsen.

 • Kan duplikatinnhold i metabeskrivelser skade SEO?

Ja, duplikatinnhold kan skade SEO og gjøre det vanskeligere for siden å rangere høyt i søkeresultatene. Skriv unike og originale metabeskrivelser for å forbedre synligheten og tiltrekke flere besøkende.

Metabeskrivelse suksessformel

En velutviklet formel for suksessrike metabeskrivelser bør inneholde disse viktige komponentene:

 • Fengslende innledning: Begynn med en spennende og relevant innledning som umiddelbart vekker leserens interesse.
 • Målrettede søkeord: Bruk viktige søkeord på en organisk måte for å forsterke SEO og øke synligheten i søkemotorresultatene.
 • Fokus på kundens interesser: Konsentrer deg om målgruppens ønsker og behov, og illustrer hvordan nettsiden kan tilby løsninger eller oppfylle deres forventninger.
 • Klart definert CTA: Inkluder en tydelig og overbevisende oppfordring til handling (CTA) som motiverer brukeren til å klikke på lenken og besøke nettsiden.
 • Kortfattet og informativ: Hold metabeskrivelsen innenfor 150-160 tegn, inkludert mellomrom, for å sikre en god presentasjon av nettsidens innhold.
 • Nærhet og engasjerende stil: Bruk en imøtekommende og personlig stil ved å benytte personlige pronomen og stille retoriske spørsmål. Skriv også i aktiv form for å skape en mer levende og innbydende tekst.

Ved å følge denne "formelen", vil du kunne lage effektive og suksessrike metabeskrivelser som tiltrekker seg mer trafikk, og forbedrer nettstedet ditt (og søkemotoroptimaliseringen din).

Flere ressurser om Metabeskrivelser