ChatGPT

Googles store konkurrent fra Open AI har tatt verden med storm. La oss se nærmere på dette verktøyet og hva det brukes til.

Hva er ChatGPT?

ChatGPT er et AI-drevet naturlig språkbehandlingsverktøy som lar brukere gjennomføre samtaler som et menneske, og få hjelp med oppgaver som å skrive e-poster, gjøre research og utvikle kode.

OpenAI som står bak tjenesten lanserte denne den 30. november 2022. Blant annet beskrev Elon Musk ChatGPT som "skremmende bra", og UBS-analyse anslo at det er den raskest voksende appen noensinne.

Denne løsningen er forskjellig fra en søkemotor fordi programmet er designet for å gjennomføre samtaler med brukere, uten å ha evnen til å søke på internett etter informasjon.

Hvordan brukes ChatGPT?

ChatGPT kan brukes gratis ved å besøke chat.openai.com og opprette en OpenAI-konto.

Tjenesten drives av OpenAI's Generative Transformer (GPT) modellarkitektur, og spesifikt en GPT-3.5 modell. (Nå også en GPT-4 versjon).

Jo, et skremmende bra verktøy for analyse og research

ChatGPT kan brukes til en rekke funksjoner, som å skrive artikler, programmere og utvikle apper, beskrive litteratur og bøker og føre dypere samtaler med deg og meg. Min erfaring er at tjenesten er smått genial til å gjennomføre research og analyse. 

Samtidig er det viktig å bruke tjenesten med et kritisk blikk også. Debatten går i ulike fagkretser og forum og utviklingen av denne typen verktøy. 

Du kan prøve den betalte versjonen med flere bruksmuligheter

En betalt abonnementsversjon kalt ChatGPT Plus tilbyr ekstra fordeler som raskere responstid og tilgang til den mest avanserte versjonen av AI, GPT-4. Selv har jeg testet denne, og denne tjenesten gir åpenbart flere alternativer enn gratisversjonen. For ca 200 kroner per måned får du tilgang.

ChatGPT Eksempler

Det finnes nesten en uendelig rekke ting du kan gjøre med denne programvaren, enten det er å spørre om meningen med livet, få den til å tolke og utforme dikt, skrive litterære tekster, utvikle kode, eller sette opp oversikter over tall og data på en imponerende måte. 

Oppgaver som vi mennesker ofte ville brukte flere timer på, i enkelte sammenhenger.

Sjekk ut denne kilden om AI i Norge

I Norge er Kristian Fagerlie en av de som virkelig dykker ned i temaet AI. 

Her finner du kanalen hans på Youtube. Du kan også lese intervjuet jeg gjorde med Kristan i denne artikkelen, rett før det braket løs med ChatGPT i desember i fjor.