Enten det er for en bedrift, et prosjekt eller personlig bruk, kan en nettside være et kraftig verktøy for å nå ut aktuelle målgrupper og dele informasjon digitalt.
I denne artikkelen skal vi se på hvordan du kan lage nettside med WordPress, en populær plattform som gir deg fleksibilitet og brukervennlighet.
Vi går like godt rett på sak:
Fordeler med å lage nettside med WordPress
Når det gjelder å lage nettsider, er det flere grunner til å velge WordPress som plattform.
Her er noen av fordelene det bringer med seg:
Brukervennlighet og tilpasningsmuligheter
WordPress er kjent for sitt brukervennlige grensesnitt og en rekke smarte tillegg og verktøy. Du trenger ikke å være en ekspert på webdesign eller koding for å komme i gang.
Et stort utvalg av temaer og plugins å velge i
En av de største fordelene med WordPress er det store utvalget av temaer og plugins som er tilgjengelig.
Uansett hvilken type nettside du ønsker å lage, finner du sannsynligvis et tema som passer dine behov. Temaene gir deg muligheten til å endre utseendet og layouten til nettsiden din, og tilpasse den etter din smak.
Plugins er også en viktig del av WordPress-plattformen.
Responsiv design og mobiltilpassede nettsteder
Det blir hele tiden mer og mer viktig at nettsiden din ser bra ut og fungerer best mulig på forskjellige enheter og skjermstørrelser. Med WordPress trenger du ikke å bekymre deg for dette.
De fleste moderne WordPress-temaer er responsivt designet, noe som betyr at de automatisk tilpasser seg og ser bra ut på både datamaskiner, nettbrett og mobiltelefoner.
Hvordan lage nettside med WordPress [Steg for steg]
Nå som vi har sett på fordelene med å bruke WordPress, la oss gå gjennom trinnene for å komme i gang med å lage nettsiden din.
Start med en grunnleggende oppgave:
Velg et domene og webhotell
Det første du trenger å gjøre er å velge et domenenavn for nettsiden din. Domenenavnet er nettadressen som folk bruker for å nå nettsiden din, for eksempel www.nettsidendin.no.
På Norid sine sider kan du sjekke ledige domener på norsk.
Installer WordPress og konfigurer programvaren
Neste steg er å installere WordPress på webhotellet ditt.
Mange webhotelltilbydere har en enkel 1-klikks installasjonsprosess for WordPress, som gjør det raskt og enkelt å komme i gang.
Følg instruksjonene fra hosting-leverandøren din, for å installere og konfigurere WordPress.
Etter installasjonen kan du logge inn på administrasjonsområdet ditt. Her kan du starte jobben med å tilpasse og sette opp nettsiden.
Velg tema og tilpass utseendet
Når du er logget inn på administrasjonsområdet i WordPress, kan du begynne å utforske forskjellige temaer, og velge det som passer best for nettopp nettsiden din.
Du kan bla gjennom gratis temaer som er tilgjengelige direkte fra WordPress-nettstedet, eller du kan kjøpe premium-temaer fra tredjepartsleverandører.
Velg et tema som passer med din bransje, budskap og designbehov.
Noen av de mye brukte utvidelsene du bør vurdere å legge til er for eksempel for søkemotoroptimalisering som Yoast og RankMath, sikkerhetskopiering, kontaktskjema, sosiale medier og optimalisering av ytelse (som WP rocket og NitroPack).
Personlig har jeg god erfaring med Syse.no som hosting-leverandør. De har solide tjenester, gode tilpassinger for WordPress og rask og hyggelig service. Jeg vil absolutt anbefale dem.
Legg til nødvendige plugins og tjenester
Plugins (utvidelser på norsk) gir deg muligheten til å legge til ekstra funksjonalitet til nettsiden din.
Her kan du lese om noen av de beste utvidelsene på markedet.
Bygg innholdet på nettsiden din
Nå har du satt opp det grunnleggende av funksjonalitet, er det på tide å begynne å skape innhold og funksjonalitet på nettsiden din.
Det er på tide å lage nettside med WordPress!
NB: Før du setter opp så mye som en artikkel, les disse rådene om planlegging av nettsiden først! Det er avgjørende å komme riktig ut med både struktur og planlegging av innhold før du gjør noe av det tekniske med oppsett av sider og artikler.
Tro meg, du vil kunne spare masse frustrasjon, arbeid og penger ved å jobbe riktig med disse tingene før du starter.
Når du har fått dette på plass, og har en tydelig og relevant struktur og innholdsplan på plass, kan du starte selve jobben med oppsettet.
Opprett sider og innlegg
WordPress gjør det enkelt å opprette sider og innlegg. Sider er statiske sider som vanligvis brukes til grunn-innhold som "Forside", "Om oss" og "Kontakt oss".
Innlegg er mer dynamiske og brukes vanligvis til å publisere nytt innhold regelmessig. Dette er gjerne blogger, nyheter eller artikler.
Per i dag er antallet WordPress-sider i verden over 455 millioner. Noe som betyr at 42,7% av alle nettsteder er bygget med denne tjenesten.
Bruk bilder og videoer
Innholdet på nettsiden din kan bli enda mer engasjerende ved å inkludere bilder og videoer.
Bruk relevante og høykvalitetsbilder som forsterker budskapet ditt og tiltrekker oppmerksomhet. Du kan også legge til videoer fra plattformer som YouTube eller Vimeo for å gi mer dynamikk til nettsiden din.
Alt i alt bør du samspille nettsiden din godt med andre kanaler for å få maksimalt ut av markedsføring og budskap.
Husk å optimalisere bildene dine for nettet ved å komprimere dem uten å miste for mye kvalitet. Dette bidrar til å redusere lastetid og forbedre brukeropplevelsen betraktelig.
Optimaliser innholdet for søkemotorer
For å få nettsiden din oppdaget av søkemotorer som Google, er det viktig å optimalisere innholdet ditt for søkemotorer.
Dette er for øvrig et eget og svært omfattende fagfelt. Her kan du lære mer:
Lær mer om SEO
Besøk fagsenteret for utfyllende fagstoff om søkemotoroptimalisering, og øk kunnskapen din
Administrer og vedlikehold nettsiden
Når nettsiden din er oppe og går, er det viktig å administrere og vedlikeholde den regelmessig, for å sikre at denne fungerer best mulig.
Oppdater WordPress og plugins
WordPress og tilhørende plugins blir regelmessig oppdatert for å forbedre funksjonalitet, og for å kunne legge til nye funksjoner og tette eventuelle sikkerhetshull.
Det er viktig å holde WordPress og alle installerte utvidelser oppdatert, for å sikre at nettsiden din kjører jevnt og er beskyttet mot alle mulige trusler der ute (de er det så visst mange av).
Sikkerhetskopier nettsiden
Å ta regelmessige sikkerhetskopier av nettsiden din er avgjørende for å beskytte deg mot tap av data eller uforutsette hendelser. Bruk en pålitelig sikkerhetskopieringsløsning eller utvidelser for å sikkerhetskopiere nettsiden din regelmessig.
På den måten kan du gjenopprette nettsiden din til en tidligere tilstand hvis noe uventet skulle skje.
Overvåk nettsidens ytelse og brukeropplevelse
Ytelse og brukeropplevelse er viktige faktorer for en vellykket nettside.
7,5 tips for en bedre WordPress-side
Som du sikkert når har forstått er det mange ting å forholde seg til når du skal lage nettside med WordPress. Her er noen flere gode tips:
#1. Bruk Google Tag Manager
Det kan bli for mange utvidelser på nettstedet ditt. Et tips er derfor å heller bruke Google Tag Manager. Her kan du erstatte funksjonen til mange av disse, i tillegg til Google Analytics.
#2. Lag en god 404-side
Av og til blir det feil nettadresse og dermed en feilmelding. Da er det veldig greit å ha en god 404-side som forteller den besøkende hva de skal gjøre. Benytt også sjansen til litt humor og vis noen nyttige lenker.
#3. Bruk en effektiv cache-plugin
Installer og konfigurer en cache-plugin som f.eks. WP Rocket eller LiteSpeed Cache for å forbedre ytelsen og få opp farten på nettstedet ditt.
#4. Opprett en side for interne søk
Du kan opprette og tilpasse en søkeside i WordPress. En søkeside er en WordPress-side med en tilpasset sidemal som gir brukerne mer informasjon for å søke på nettstedet ditt.
#5. Sjekk ut dokumentasjonen for WordPress
Sett deg inn i dokumentasjonen som følger med CMS-systemet. Du finner en rekke gode tips og guider til hvordan du får mest ut av oppsett og innhold.
#6. Fjern unødvendige utvidelser
Gå gjennom og fjern utvidelser du ikke bruker, for å redusere overflødig kode og forbedre sikkerheten.
#7. Optimaliser eksterne skript
Minimer og optimer eksterne JavaScript-skript for å redusere innlastingstiden, og unngå blokkering av rendringen av siden.
#7,5. Halvt tips, men mer et konkret råd
Sørg for å bygge en nettside som blir et relevant verktøy for målene du ønsker å nå. Gå fra å "bare ville ha en nettside" til å skape et produkt som gir deg verdi tilbake.
Ofte stilte spørsmål (faq)
Ja, det er absolutt mulig å lage en nettbutikk med WordPress. Du kan bruke plugins som WooCommerce for å legge til e-handelsfunksjonalitet på nettsiden din og starte din egen onlinebutikk.
Nei, WordPress er kjent for sin brukervennlighet, selv for nybegynnere. Plattformen har et intuitivt grensesnitt og enkelt navigasjonssystem som gjør det enkelt å lære og bruke.
Ja, du kan enkelt endre temaet på nettsiden din når som helst. WordPress gjør det enkelt å bytte temaer uten å miste innholdet ditt. Du kan bare aktivere et nytt tema, og nettsiden din vil raskt endre utseende.
Ja, du kan tilpasse utseendet på nettsiden din uten å kode. WordPress tilbyr et bredt utvalg av tilpasningsalternativer gjennom temaer, og du kan bruke dra og slipp-byggere eller temaalternativer for å endre farger, skrifttyper, layout og mer.
Det er flere tiltak du kan ta for å sikre nettsiden din mot angrep og hacking. Noen av dem inkluderer å holde WordPress og plugins oppdatert, bruke sikre passord, installere sikkerhetstillegg, sikkerhetskopiere regelmessig og begrense tilgangen til administrasjonsområdet.
Oppsummering
Å lage nettside med WordPress gjør det enkelt og effektivt å bygge tilstedeværelsen din på nettet.
Ved å dra nytte av brukervennligheten, tilpasningsmulighetene og det store utvalget av temaer og plugins, kan du skape en unik og profesjonell nettside som passer dine behov.
Husk å opprette engasjerende innhold, bruke relevante bilder og videoer, optimalisere nettsiden for søkemotorer og sørge for jevn administrasjon og vedlikehold.
Etter å ha fulgt trinnene for å lage nettsiden din med WordPress, er det viktig å markedsføre og få ut budskapet. Del nettsiden på sosiale medier, bruk e-postmarkedsføring og utforsk andre markedsføringsstrategier, for å øke trafikken til nettsiden din.
Lykke til med arbeidet! 😀