Nettside-design:
Hva kjennetegner et godt webdesign?

Hva skaper gode nettsider i 2023? Og hvilke trender og teknikker påvirker bransjen?

 • En velutformet nettside er mye mer enn bare et estetisk tiltalende utrykk. 
 • Lær mer om vellykket nettside-design her!
Design-av-nettsider-guide
Publisert: 10/06/2023

Det handler om å skape en brukervennlig opplevelse på nettsiden din som appellerer til besøkende, og driver handlinger som gir konverteringer og salg. 

Nettside-design er en kombinasjon av visuell appell, funksjonalitet, og brukervennlighet.

 • Men aller viktigst er strategi for nettsiden, som skal bidra til at du kan drive målrettet markedsføring eller informere målgruppene dine.
 • I dag er den enkle jobben å sette opp en nettside, men alle tjenester og plattformer som finnes tilgjengelig.
 • Det vanskelige er å skape et godt verktøy.

La oss starte å se på hvordan du kan gjøre dette!

Hva er webdesign?

Først, hvordan defineres egentlig begrepet design?

Å skape, forme, utføre eller konstruere i henhold til en plan: utforme, tenke ut. Å ha som hensikt: ha til hensikt.

Dette handler webdesign om

Webdesign refererer spesifikt til utformingen av nettsider. 

 • Det handler vanligvis om brukeropplevelsen i utviklingen av nettsider, i motsetning til programvareutvikling og webutvikling.
 • Tidligere var webdesign fokusert på å utforme nettsider for stasjonære nettlesere, men siden midten av 2010-tallet har design for mobile flater blitt stadig viktigere.
 • En webdesigner jobber med uttrykk, oppsett og i noen tilfeller innhold på en nettside.

Utseendet omhandler for eksempel farger, skrifttyper og bilder som brukes. Utrykk refererer til hvordan informasjon er strukturert og kategorisert.

Et godt nettside-design er brukervennlig, estetisk tiltalende og passer målgrupper, og merkevarer nettsiden skal bidra til å nå.

Hjemmeside-design-for-universell-utforming

Gode nettsider er i dag designet med blikk på enkelhet, slik at det ikke vises unødvendig informasjon eller funksjonalitet som kan distrahere eller forvirre brukerne. 

Webdesign i markedsføring

To av de vanligste metodene for å designe nettsider som fungerer godt både på stasjonære og mobile enheter, er responsivt og tilpassende design.

I denne typen design flytter innholdet seg dynamisk avhengig av skjermstørrelse, mens i tilpassende design er nettsideinnholdet fast i oppsettstørrelser som matcher vanlige skjermstørrelser.

Å opprettholde et oppsett som er så konsistent som mulig mellom enheter er avgjørende for å opprettholde brukertillit og engasjement.

Problemet med design av nettsider

Det typiske webdesign-prosjektet kunne tidligere beskrives som et «Big Bang» - en intens produksjon av «kreativt» arbeid, hvor leverandøren vanligvis fort forflyttet fokuset videre, og kunden er overlatt til seg selv med å finne ut om leveransen ble en suksess eller ikke – særlig mht. pengene de har investert.

Det har gjerne også ført til at kunden sitter med den økonomiske risikoen. Har prosjektet feilet, har bestilleren måttet ta regningen. 

Noe det ofte fortsatt gjør!

Les derfor om nettside-strategi her, før du starter arbeidet med å få utviklet en nettside til bedriften din.

 • Mange nettside-design bærer preg av lite planlegging, gjetninger og lite eller ingen forankring i en helhetlig markedsplan.
 • Vær derfor nøye med å kartlegge tydelige målsettinger
 • Samspill nettsiden din med andre kanaler du bruker og tenk helhetlig rundt markedsføring i digitale kanaler.
Designe-nettside-med-dark-mode-nettside-design

Design av nettsider og universell utforming

Det er viktig at nettside-designet skaper et positivt inntrykk og tiltrekker oppmerksomheten til besøkende. Fargevalg og bilder bør være i tråd med merkevaren og formidle riktig stemning. 

Bruk av riktig typografi bidrar også til lesbarhet, og gir en profesjonell følelse til nettsiden.

Ikke fritt fram med farger og kontraster

Imidlertid har vi fått en ny faktor å forholde oss til; universell utforming.

En velorganisert nettside gjør det enkelt for besøkende å finne og forstå innholdet. Deling av informasjon i logiske seksjoner og bruk av overskrifter og underoverskrifter, gjør det enklere å skanne og navigere gjennom sidene. 

Videre er det viktig å ha lesbar tekst med passende linjeavstand, riktig skriftstørrelse og tilstrekkelig kontrast mellom tekst og bakgrunn.

Etter at universell utforming ble introdusert i bransjen, har det satt noen nye standarder for disse tingene.

Dette er universell utforming

Kravene er tilknyttet standarden Web Content Accessibility Guidelines (WCAG).

 • Dette inkluderer å benytte standard teknologi og WAI-retningslinjene, og bruke korrekt HTML og CSS.
 • Et tydelig skille mellom innhold og struktur, og utforme ryddige og oversiktlige sider.
 • Unngå å lagre tekst som bilder. Pass på å inkludere beskrivelser for bilder, og bruke alternativ tekst også for videoer og taleinformasjon.

Hos Tilsynet for universell utforming av IKT, finner du løsningsforslag for nettsider som ivaretar universell utforming.

Design-webside-med-3D

Populære stiler og teknikker innen nettside-design i 2023

I grafisk design og nettside-design er dette noen av tingene som påvirker bransjen i år:

Webdesign

# Mørk modus

Dette er en populær trend innen webdesign som gir nettsider et mørkt utrykk. Dette skaper en moderne og elegant estetikk, samtidig som det reduserer øyestress, spesielt i situasjoner med lite lys. Mørk modus kombineres ofte med lyse farger og kontrasterende elementer, for å skape visuell dybde.

# 3D-elementer

Bruken av 3D-grafikk og illustrasjoner er en stadig økende trend. Dette legger til tredimensjonal dybde og realisme i designet og gir en mer engasjerende opplevelse for brukerne. 3D-elementer brukes i bakgrunner, ikoner, illustrasjoner og interaktive elementer.

# Organiske og flytende former

I 2023 er det en trend å bruke organiske og flytende former i nettside-design. Dette inkluderer kurver, bølger og abstrakte former som gir en mykere og mer naturlig følelse. Organiske former bidrar til å skape visuell balanse og bryter med de tradisjonelle rette linjene og rektangulære boksene.

Grafisk design

# Grønne og bærekraftige farger

Miljøvennlige og bærekraftige verdier har stor betydning i 2023. Derfor ser vi en trend med bruk av grønne farger og andre naturlige nyanser i grafisk design. Dette viser en bevissthet om miljøet og reflekterer økt interesse for bærekraft og økologisk ansvar.

# Typografi med personlighet

Vi ser også en trend med bruk av typografi som har personlighet og skiller seg ut. Grafisk design benytter ofte håndskriftstyper, tilpassede fonter eller kreative typografiske arrangementer for å skape en unik og minneverdig, visuell identitet.

# Neoplastisisme og minimalistisk design

Neoplastisisme, som er inspirert av kunstbevegelsen på 1900-tallet, er en trend innen grafisk design som framhever bruk av grunnleggende geometriske former, primærfarger og svart-hvitt-kontraster.
Denne minimalistiske stilen gir et rent og ryddig uttrykk og har blitt populær i 2023.

Hjemmeside-design-Neoplastisisme

9 webdesigntrender å se opp for i 2023

Her er noen trender som påvirker bransjen i år. 

#1. Tekstbasert i toppen

En trend som har oppstått er å bruke tekst i stedet for bilder i hero-seksjonen på nettsider. Dette tiltaket bidrar til å fange oppmerksomheten til internettbrukere som daglig blir bombardert med forskjellige nettsider. 

Ved å fjerne det vanlige bakgrunnsbildet og erstatte det med en tydelig og engasjerende tekst, kan man skape en umiddelbar visuell effekt og formidle viktig informasjon på en effektiv måte.

#2. Tilpassede illustrasjoner

Unike og tilpassede illustrasjoner blir stadig mer populære på nettsider. Disse illustrasjonene bidrar til å skape et mer personlig og originalt uttrykk. 

Ved å bruke illustrasjoner som representerer merkevaren eller forteller en historie, kan man skape en sterkere tilknytning til brukerne og skille seg ut fra konkurrentene.

#3. Sidenavigasjon i fullskjerm

En annen fremtredende trend er visning av navigasjonen i fullskjerm (eller heldekkende sidenavigasjon). I stedet for den tradisjonelle toppmenyen kan man nå se nettsider med navigasjon som nesten dekker hele skjermen. 

Dette gir en mer engasjerende opplevelse for brukerne, og kan bidra til å fremheve viktige deler av nettsiden.

#4. Bruk av hvitt mellomrom

Bruken av hvitt mellomrom, også kjent som negativt mellomrom, er en trend som bidrar til en ren og luftig design. Ved å gi elementene på nettsiden god plass kan man øke lesbarheten, fokusere oppmerksomheten på viktig innhold og skape en følelse av balanse og harmoni.

#5. AI har inntatt bransjen

Diskusjon om bruken av kunstig intelligens i webdesign og hvordan det kan være et nyttig verktøy.

#6. Nostalgi i en tid med digital overbelastning

Bruk av nostalgiske elementer og designinspirasjon fra 80- og 90-tallet i moderne webdesign.

#7. Visualisering av data

Data spiller en viktig rolle i dagens digitale verden, og det er avgjørende å presentere data på en engasjerende og forståelig måte. 

Teknikker for datavisualisering, som grafer, diagrammer og infografikk, brukes til å illustrere komplekse data på en visuelt tiltalende måte. Dette gjør det enklere for brukerne å fordøye informasjonen og ta beslutninger basert på denne.

#8. Typografiske oppsett 

Eksperimentering med unike typografiske oppsett for å skape minneverdige tekstbaserte visuelle opplevelser.

#9. Tilgjengelighet 

Fokus på å gjøre webdesign mer tilgjengelig og inkluderende for alle brukere.

Minimalistisk-webdesign-eksempel

Oppsummering

Et godt nettside-design er nøkkelen til å skape en engasjerende brukeropplevelse og oppnå suksess på nettet. Ved å vektlegge brukervennlighet, responsivt design og visuell appell, kan du tiltrekke deg besøkende, oppnå høyere konverteringer og bygge et sterk tilstedeværelse i digitale kanaler.

Men det er viktig at du gjør de riktige grepene.

Husk å holde deg oppdatert på de nyeste designtrendene og beste praksisene for å sikre at nettstedet ditt forblir relevant og løser oppgavene som et godt markedføringsverktøy.

Lykke til med jobben! Skriv gjerne en kommentar under om hva du vil tenke på først når du skal lage nettsider. 😀

Om forfatteren

Bjørn Marius Narjord

SEO-spesialist som deler mine beste råd og tips i Intentbloggen. Jeg har over 10 års erfaring med digital markedsføring og synlighet på nett. 

Bjorn-Marius-Narjord-Intent-SEO-og-Digital-Intentbloggen

Se også disse sakene

Kommenter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}