Nettside-analyse:
Slik får du mest ut av webanalyse [Guide]

Det er ikke nok å bare ha et flott nettsted! Dette skal fungere som et verktøy for å nå målene dine

 • Du må også kunne måle, analysere og tilpasse innholdet for å oppnå ønsket suksess.
 • Forstå hvordan du kan analysere nettsiden din! 
Analyse-og-webanalyse-av-nettsider-nettsideanalyse
Publisert: 05/06/2023

Vil du forstå hva som virkelig skjer på nettstedet ditt og ta bedre beslutninger?

 • for å øke trafikk
 • oppnå flere konverteringer (ønskede handlinger)
 • og forbedre brukeropplevelse

Da er webanalyse og nettside-analyse det hemmelige våpenet du trenger.

La oss se nærmere på hvordan dette gjøres:

Hva er webanalyse?

Webanalyse handler om å samle inn, rapportere og analysere data fra nettsider. Dette for å oppnå et mest mulig optimalisert nettsted.

Fokuset er å identifisere målinger basert på både bedriftens og brukernes mål, og bruke dataene til å vurdere om du faktisk når de målene du har satt deg.

Nettside-analysespiller en avgjørende rolle i digitale kanaler, da det gir verdifull innsikt i brukeradferd, optimaliserer brukeropplevelsen og hjelper bedrifter med å velge retning og velge strategier på egne vegne.

Ved å følge og bruke beste praksis for webanalyse, kan man oppnå bedre resultater og ta informerte beslutninger basert på data.

Hvorfor er analyse av nettsiden viktig?

En av de mest betydningsfulle aspektene ved webanalyse er å forstå nettstedets besøkende. Og hva de gjør på sidene dine.

Ved å analysere data om besøkendes atferd nøye (også preferanser og demografi) kan man hente verdifulle innsikter som kan brukes til å tilpasse innhold, forbedre brukervennlighet. Det blir også lettere å gjennomføre markedsføringskampanjer.

Dette åpner opp for at du kan skape en mer relevant og engasjerende opplevelse for brukerne dine.

Nettside-analyse-for-bedrifter-og-organisasjoner

Hvordan analysere nettsiden din?

Et annet sentralt element innen beste praksis for webanalyse er valg av riktige målinger. 

Dette er av avgjørende betydning for å identifisere og følge med på riktige KPI-er (nøkkelindikatorer for om du lykkes med det du holder på med).

Dette kan inkludere målinger som:

 • Sidevisninger
 • Unike besøkende
 • Konverteringer
 • Gjennomsnittlig tid på nettstedet

Ved å se på de mest relevante målingene, får man en dypere forståelse av effektiviteten tilknyttet ulike kampanjer og tiltak.

Her kommer viktigheten av webanalyse og beslutninger basert på innsikt og relevante data, og forbedringer på bakgrunn av disse. 

Det er nødvendig å definere tydelige mål og nøkkelindikatorer for ytelse (KPI-er), for å kunne måle suksessen til et nettsted eller en kampanje.

Fordeler med webanalyse

Det er flere fordeler med webanalyse, blant annet:

 • Optimalisering av markedsføringskampanjer
 • Bedre forståelse av besøkende på nettsiden
 • Analyse av konverteringer på nettsiden
 • Forbedring av brukeropplevelsen på nettsiden
 • Økt rangering på søkemotorer
 • Innsikt og optimalisering av henvisningskilder
 • Økt nettsalg

Det anbefales å bruke et webanalyseverktøy for automatisk å spore viktige ytelsesmål for nettstedet, som for eksempel avvisningsrate, konverteringsrate og antall månedlige unike besøkende.

Utfordringer med webanalyse

 • Kompleksitet og mange ulike måleparametere
 • Unøyaktige data
 • Potensielle problemer med personvern

Det er derfor viktig å finne analyseverktøy som effektivt håndterer disse bekymringene.

La oss se på noen av disse:

Google-flytter-Analytics

Beste praksis for nettside-analyse

Webanalyse og nettside-analyse kan bidra sterkt til kvalitativ innsikt og avgjørende testresultater. 

Her er noen viktige prinsipper å tenke på:

Skap en kultur for gode beslutninger basert på data

Etter å ha samlet inn relevant informasjon for å vurdere om du har oppnådd (eller mislyktes med) målene dine, må du finne ut hva du kan gjøre for å forbedre KPI-ene dine. 

#1. Er innholdet ditt verdifullt uten å generere trafikk? (basert på tilbakemeldinger fra brukere av nettstedet).

#2. Finn årsaken ved å analysere brukerstier eller engasjement fra de viktigste kildene til den siden.

#3. Bruk gode testverktøy for å prøve ut ulike løsninger og finn den optimale plasseringen som genererer mest engasjement.

Unngå å begrense deg til kun å gi trafikkrapporter

Å rapportere kun om besøk, sidevisninger, og de viktigste kildene for trafikk eller sider blir overfladisk i lengden. 

Store tall kan være misvisende; bare fordi det er mer trafikk eller mer tid brukt på nettstedet, betyr det ikke nødvendigvis at dette gir deg suksess. 

Å rapportere slike tall blir i stor grad kun taktisk. Det hjelper ikke med 10.000 besøk på sidene dine, om ingen gjør det du ønsker.

Gi alltid innsikt sammen med dataene

Å rapportere tall og data til mottagerne uten å skape innsikt eller sammenheng med virksomheten eller målene dine, bidrar til at alle fort mister poenget. 

Gjør dataene relevante og meningsfulle ved å demonstrere hvordan nettstedsdata viser områder med vekst og forbedringspotensial på nettstedet ditt.

Pek på ting som har fått nåla til å flytte seg!

 • Kommuniser tydelig med interessenter
 • Vær konsekvent i informasjonen du gir
 •  Kjenn målgruppene dine
 • Vær klar over eventuelle svakheter i systemet
 • Informer interessentene om disse
analyse-og-tips-SEO

Gode verktøy for webanalyse

Her er noen av de beste verktøyene for webanalyse:

Semrush

SEMrush er et allsidig verktøy som ikke bare gir deg nettstedsanalyse, men også hjelper deg med søkeordsanalyser og konkurrentanalyser.

Google Analytics

En av de mest populære webanalysetjenestene. Den gir detaljert innsikt i besøkendes atferd, trafikkilder, konverteringer og mye mer. Verktøyet er gratis og har avanserte funksjoner som segmentering og tilpassede rapporter.

I juli 2023 går dette verktøyet fullt og helt over til Google Analytics 4

Adobe Analytics

Adobe Analytics er en omfattende løsning for webanalyse som tilbyr dyp innsikt i nettstedets ytelse og brukeradferd. Det har avanserte funksjoner som prediktiv analyse, målgruppesegmentering og sanntidsdata.

Hotjar

Et verktøy som kombinerer webanalyse med brukeratferd og tilbakemeldinger. Denne tjenesten gir deg "heatmaps", opptak av besøkendes bevegelser på nettstedet, spørreundersøkelser med mer. 

Hotjar hjelper deg med å forstå hvordan besøkende interagerer med nettstedet ditt.

Hotjar-for-analyse-av-websider

Mixpanel

Mixpanel er et analyseverktøy spesialisert for hendelsesbasert sporingsanalyse. Det fokuserer på å forstå brukeratferd og gir detaljert innsikt i hvordan brukere samhandler med nettstedet eller appen din.

Kissmetrics

Dette er et verktøy som fokuserer på konverteringsanalyse og kundeforedling. Det gir innsikt i brukeratferd gjennom hele kundereisen og hjelper deg med å identifisere flaskehalser og optimalisere konverteringsfrekvensen.

Piwik PRO

En webanalysetjeneste som gir deg full kontroll over dataene dine. Den tilbyr omfattende analysemuligheter, personvernvennlige funksjoner og muligheten til å tilpasse rapporter og dashboards etter behov.

Disse verktøyene er alle gode alternativer for webanalyse.

Valget avhenger av dine spesifikke behov, budsjettkrav og preferanser. Det er også verdt å merke seg at noen verktøy kan ha ulike prispakker eller abonnementsnivåer som tilbyr forskjellige funksjoner og kapasitet.

Slik gjør du en webanalyse

# Sett mål og målsetninger 

Definer hva du ønsker å oppnå med nettstedet ditt, for eksempel økt trafikk, høyere konverteringer eller bedre brukeropplevelse.

# Analyser nettstedstrafikk 

Bruk verktøy som Google Analytics til å få innsikt i trafikkilder, demografi, søkeordbruk og oppførsel på nettstedet ditt.

# Undersøk brukeratferd 

Analyser sider med høy avvisningsfrekvens, gjennomsnittlig tid brukt på sider og konverteringsrater for å forstå hvordan brukerne samhandler med nettstedet ditt.

# Vurder teknisk ytelse 

Sjekk nettsidehastighet, tilpassing for mobil og responsiv ytelse, funksjonalitet og nettstedssikkerhet for å sikre at nettstedet ditt fungerer optimalt.

Vanlige nettstedsproblemer du bør se etter

Under nettstedsanalysen er det viktig å være oppmerksom på vanlige problemer som kan påvirke ytelsen til nettstedet ditt.

Noen av disse inkluderer:

 • Treg nettsidehastighet: Lange lastetider kan føre til høy bounce rate og dårlig brukeropplevelse.
 • Ødelagte lenker: Sørg for at alle lenker på nettstedet ditt fungerer som de skal, og unngå ødelagte lenker som kan påvirke brukeropplevelsen og søkemotorrangeringene.
 • Mobiltilpassing: Sørg for at nettstedet ditt fungerer godt på ulike enheter og skjermstørrelser, for å imøtekomme det økende antallet mobile brukere.
 • SEO-optimalisering: Undersøk om nettstedet ditt er optimalisert for søkemotorer ved å sjekke metadata, søkeordbruk og strukturert innhold.

Tenk også på dette i analyse av nettsidene dine

Nettside-analyse er viktig av flere grunner. 

Først og fremst gir det deg muligheten til å forstå hvilke aspekter av nettstedet ditt som fungerer bra, og hvilke som kan forbedres. 

Ved å analysere trafikk, brukeratferd og tekniske elementer kan du identifisere flaskehalser og problemer som hindrer nettstedet ditt i å oppnå sitt fulle potensial.

Ta gode beslutninger

En annen viktig beste praksis er å bruke data til å styre beslutningsprosesser. 

Ved å nøye analysere og tolke webanalyse-data kan man identifisere trender, styrker og svakheter ved nettstedet. Dette gir et solid grunnlag for å fatte informerte beslutninger og iverksette tiltak for å forbedre ytelsen. 

Dataene kan også benyttes til å identifisere muligheter for å optimalisere trafikkilder, forbedre konverteringsfrekvensen og øke avkastningen på investeringen (ROI).

Se forbi trafikktallene

En vesentlig del av webanalyse er å se forbi trafikktall. 

Mens antallet sidevisninger og besøkende er viktige indikatorer, er det også nødvendig å vurdere trafikkens kvalitet. Dette innebærer å analysere hvordan nettstedet engasjerer brukerne, hvor lang tid de tilbringer på nettstedet og hvor mange sider de besøker. 

Ved å fokusere på kvalitetsmålinger kan man oppnå bedre innsikt i brukeropplevelsen og identifisere områder som krever forbedring.

Oppsummering

Nettside-analyse er en avgjørende prosess for å forstå, optimalisere og forbedre ytelsen til nettstedet ditt.

Gjennom analyse av trafikk, brukeratferd og tekniske aspekter kan du identifisere områder for forbedring, implementere endringer og oppnå en forbedret brukeropplevelse, høyere konverteringsfrekvens og bedre søkemotorrangeringer. 

Ved å bruke verktøy som Google Analytics, SEMrush kan du få verdifull innsikt i nettstedet ditt, og ta kvalifiserte beslutninger for å styrke nettsiden din.

Lykke til med arbeidet 😀

Om forfatteren

Bjørn Marius Narjord

SEO-spesialist som deler mine beste råd og tips i Intentbloggen. Jeg har over 10 års erfaring med digital markedsføring og synlighet på nett. 

Bjorn-Marius-Narjord-Intent-SEO-og-Digital-Intentbloggen

Se også disse sakene

Kommenter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}