Breadcrumbs

Dette er en betegnelse i SEO for sidelenker som viser hvor du er på en side, og dermed gjør det lettere å navigere. La oss se nærmer på disse her.

Hva er Breadcrumbs (Brødsmuler)?

Breadcrumbs, eller Brødsmuler, er en navigasjonshjelp benyttet innen søkemotoroptimalisering (SEO) for å styrke brukeropplevelsen på et nettsted. Disse bistår også søkemotorer i å bedre forstå sideoppbygging og struktur på nettsiden.

Disse tilbyr en visuell veiledning som viser brukeren deres posisjon på nettstedet, og hvordan de kan bevege seg tilbake til overordnede nivåer.

Brødsmuler er vanligvis plassert enten øverst på en side eller under hovedmenyen, og fremstår som en serie lenker atskilt av et skilletegn, ofte en pil eller et "større enn"-tegn (">").

Hvorfor bruke Breadcrumbs på nettsiden din?

Brødsmuler kan benyttes innen SEO på følgende måter:

Forsterke brukeropplevelsen:

Disse tilbyr en enkel og intuitiv navigasjon som hjelper brukerne å forstå deres posisjon på nettstedet, og veien tilbake til tidligere besøkte sider. Dette kan minske antallet avbrutte besøk (bounce-rate) og forlenge tiden brukere tilbringer på nettstedet.

Organiserer informasjon:

Brødsmuler presenterer en hierarkisk oversikt over nettstedets oppbygning og hjelper søkemotorer med å forstå relasjonene mellom sidene. Dette kan forbedre indekseringen av nettstedet, og dermed gi deg høyere rangeringer i søkeresultater.

SEO-vennlig navigasjon:

Disse brødsmulene inneholder lenker med tekstbaserte ankertekster, noe som gjør det enklere for søkemotorer å forstå innholdet, og sammenhengen mellom sidene. 

Hvordan bruke Breadcrumbs riktig?

For å bruke brødsmuler på nettstedet ditt riktig, kan du følge disse stegene:

  • Planlegg en logisk og hierarkisk oppbygging av nettstedet ditt. Dette forenkler implementeringen av brødsmuler og skaper en bedre brukeropplevelse.
  • Integrer brødsmuler i HTML-koden på nettstedet ditt ved å benytte ordnede eller uordnede lister, og bruk relevante HTML-tagger som <nav> og <ol> for å fremheve strukturen.
  • Legg til mikrodata, JSON-LD eller RDFa-markup i brødsmulene for å støtte søkemotorer i å forstå strukturen. Dette kan forbedre indekseringen av nettstedet ditt og heve rangeringen i søkeresultatene.
  • Test brødsmulene for å sikre at de fungerer som forventet og tilbyr en god brukeropplevelse.

Breadcrumbs eksempler

La oss dykke dypere ned inn i hvordan brødsmuler kan være gunstige for et nettsted og søkemotoroptimalisering (SEO).

Forbedrer brukertilfredshet:

Enkel navigasjon på nettsiden og muligheten til å finne ønsket informasjon raskt, fører til økt brukertilfredshet. Dette kan resultere i positive tilbakemeldinger, anbefalinger og gjentatte besøk, som indirekte kan ha en positiv innvirkning på SEO.

Mobiltilpasning:

Brødsmuler er spesielt verdifulle på mobile enheter der skjermstørrelsen er begrenset. De fungerer som et effektivt navigasjonshjelpemiddel for mobile brukere, og hjelper deg med å nå ut til et større publikum.

Reduserer en for dyp nettsidestruktur:

Disse kan bidra til å redusere klikkdybden på nettsiden din ved å tilby brukerne direkte tilgang til høyere nivåer i hierarkiet. Søkemotorer foretrekker sider som er "bredere" i strukturen (uten så veldig mange nivåer nedover), ettersom dette gjør innholdet mer tilgjengelig både for oss mennesker og søkeroboter.

Økt CTR (Click Through Rate):

Når brødsmuler implementeres riktig, kan søkemotorer inkludere dem i søketresultatsnippene (SERP), noe som kan forbedre klikkfrekvensen for nettsiden din. Dette skjer fordi brukerne får en forståelse av sidenes innhold og struktur, noe som øker sannsynligheten for at de klikker på lenken.

Styrker de interne lenkene dine:

Brødsmuler skaper flere interne lenker på nettsiden din, noe som kan forsterke den interne lenkestrukturen og distribuere sideautoriteten mer effektivt. Slik kan rangeringer økes på mindre besøkte sider, og bidra til en bedre helhet i synligheten din.

Redusert duplisert innhold:

Brødsmuler bidrar til å lage unike nettadresser for hver side på nettsiden, noe som kan redusere duplisert innhold. Søkemotorer foretrekker sider med unikt innhold og kan derfor rangere nettsiden din høyere i søkeresultatene.

I tillegg til å implementere brødsmuler, er det avgjørende å fokusere på andre SEO-elementer som kvalitet på innholdet du skaper, metabeskrivelser, optimalisering av hastighete på sidene dine og responsivt design. Dette kan sikre deg høyere rangeringer i søkemotorene.

Brødsmuler er imidlertid en verdifull tilleggskomponent i SEO-strategien din, ettersom de forbedrer brukeropplevelsen, og gir søkemotorer en bedre forståelse av nettsidens struktur.

Flere ressurser om Breadcrumbs